4 MW teljesítményt meghaladó fotovoltaikus beruházás
A projekt címe: 4 MW teljesítményt meghaladó fotovoltaikus beruházás
Kedvezményezett neve: MVM ZG Solar Kft.
Projekt azonosító száma: KEHOP-5.1.1-17-2017-00001
A szerződött támogatás összege: 3 255 531 472 Ft
Beruházási költségre vetített támogatás mértéke: 35,0350%
A projekt befejezésének dátuma: 2019.03.27.

A projekt tartalmának bemutatása

A projekt egy helyszínen valósult meg, a fotovoltaikus erőmű telepítési helye Paks város délnyugati részében, Csámpa városrésztől északra helyezkedik el. A projekt megvalósításához szükséges ingatlanokat a Társaság bérbe veszi az ingatlantulajdonosoktól. A naperőművel a magyar villamosenergia-termelés CO2 kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése –, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez jelentősen hozzájárul. A KEHOP elsődleges célkitűzése az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése, ehhez a célhoz a fotovoltaikus beruházás teljes mértékben illeszkedik. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energia mennyiség átlagos értéke 79 970,45 GJ/év, az üvegház hatást okozó gázok csökkenése átlagosan 21 671,99 tCO2/év lesz. A villamosenergia-termelő rendszer beépített kapacitása 20, 6496 MWp, névleges teljesítőképessége 17,208 MW.


Megkezdődött a paksi napelemes erőmű építése

Paks, 2018. március 29.


Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. beruházásban az ország egyik legnagyobb naperőművének építése Pakson, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.1-17-00001 számú projektje keretében. A naperőmű a tervek szerint legkorábban 2018 nyarán kezdheti meg üzemszerű működését. A naperőmű a tervek szerint legkorábban 2018. őszén kezdheti meg üzemszerű működését. A paksi beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, mindemellett hozzájárul Magyarország energiahordozó-importjának mérsékléséhez. Működésének köszönhetően éves szinten több, mint 20 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.


„Az MVM Csoport minden eddiginél nagyobb mértékben növeli megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfolióját. Az épülő 110 naperőmű nagyságrendileg egy Székesfehérvár méretű város éves villamosenergia-szükségletét képes majd fedezni. Pakson Magyarország legnagyobb napelemes erőművét építjük, a 20 MW-os napelemes kapacitással tovább fejlesztjük Pakson a villamosenergia-termelést. Ezzel a város még inkább a fenntartható energiatermelés központjává válik” – mondta el Dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója a március 29-i ünnepélyes alapkőletétel alkalmával.


„A paksi napelemes erőművel tovább fejlődik a magyar kormány által 2011-ben elfogadott Energiastratégia harmadik pillére, a megújuló energiatermelés. Az atomerőmű és a napelemes erőmű kiegészítik egymást, ezzel tovább erősödik hazánk ellátásbiztonsága” – emelte ki Süli János miniszter (Paks volt polgármestere).


„Paks nyitott a változásokra, a folyamatos megújulásra. A város elkötelezett a környezetbarát megoldások iránt, például tervben van az elektromos buszok bevezetése a közösségi közlekedésben. A jelenlegi és az épülő atomerőművi blokkok, illetve a most létesülő paksi napelemes erőmű mind hozzájárul a hatékony villamosenergia-termeléshez” – jegyezte meg Szabó Péter Paks polgármestere.


Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató paksi naperőműve 76 500 darab polikristályos napelemtáblájával, egyedülálló 20,6 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 22,2 GWh villamos energia termelésére lesz képes. A beruházás tervezett beruházási költsége mintegy 9 milliárd forint, melynek 65 %-a az MVM Csoport saját forrásából, 35 %-a (3,256 milliárd Ft) Európai Uniós forrásból kerül finanszírozásra.


Alapkőletétel

Megnyitó