Köszöntő, Cégtörténet

Köszöntő

 

MVM ZG Csoport Története

Az MVM Csoport, mint kiemelkedően sikeres, nemzeti energetikai vállalatcsoport nagymértékben hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához, garanciát jelent a mindennapok működéséhez. A társaságcsoport fő feladata, hogy olcsón és megbízhatóan biztosítson energiát a magyar lakosság és vállalkozások számára. Az MVM Zöld Generáció Korlátolt Felelősségű Társaság, mint az MVM Csoport megújuló alapú energiatermelő leányvállalata mindent megtesz azért, hogy a Nemzeti Energiastratégiával összhangban valósítsa meg megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelési portfóliójának folyamatos bővítését.
A környezet és a természet védelme, a fogyasztók biztonságos ellátása, az elsődleges energiaforrások felhasználásának megtakarítása, a felhasználható energiaforrások bővítése érdekében végezzük munkánkat, mely egyben HIVATÁSUNK is.
Az MVM Csoport a fenntartható fejlődés és a környezeti tudatosság bizonyságaként, a középtávú stratégiájában kiemelt célként rögzítette piacvezető részvételét a megújuló energiaforrások hazai hasznosításában, mely cél elérésében az MVM Zöld Generáció Kft. minden dolgozója szakmai odaadásával és elhivatottságával vesz részt. 
Társaságunk Hungarowind Kft. néven indult útjára 2002-ben, szélerőmű beruházás megvalósításának céljából. A 2007. év a szélerőmű park megvalósításával telt, majd 2008 márciusában szélerőmű park megkezdte villamosenergia-termelői tevékenységét. 2009. november 23-án a Társaság egyedüli tulajdonosa az MVM Zrt. lett. A Társaság neve 2012-ben módosult MVM Hungarowind Kft.-re majd 2019-ben vette fel az MVM Zöld Generáció Kft. nevet, mely a legteljesebben kifejezi szemléletünket, elhivatottságunkat.
Vállalatunk szélerőmű parkját a piacvezető dán VESTAS vállalat 7 db 3 MW-os, és 1 db 2 MW-os V90 típusú turbinái alkotják, összesen 23 MW beépített teljesítménnyel.  
Első naperőmű projektünk keretében, 2016 márciusára elkészült a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén üzemelő, 10 MW beépített teljesítmánnyel rendelkező fotovoltaikus erőművünk.
Az MVM Zöld Generáció Kft. a Megújuló Program I. részeként (2016-2020), több projekt keretében 2 db ~20 MW-os és 108 db 0,5 MW alatti fotovoltaikus erőművet valósított meg az alábbiak szerint.
A felsőzsolcai fejlesztés műszaki tartalma egy 19,9584 MWp teljes kapacitású fotovoltaikus (PV) erőmű megvalósítása, míg a paksi fejlesztés műszaki tartalma egy 20,6496 MWp teljes kapacitású fotovoltaikus (PV) erőmű megvalósítása volt.  
Program részeként további 5 projekt keretében összesen 108 db 0,59 MWp teljesítőképességű fotovoltaikus kiserőmű került megvalósításra Magyarország területén. 
Az MVM Zöld Generáció Kft. megújuló portfólióját beruházásaink mellett, sikeres akviziciókkal is bővítjük. 2019-ben került a Társaságunk tulajdonába a 18,5 MWp-os Visontai naperőmű. Ezt követte 2020-ban négy újabb fotovoltaikus erőmű, 16,4 MWp beépített összesített kapacitással került a cégcsoportba. Szintén 2020-tól tulajdonoljuk hét társaság, 12 db fotovoltaikus erőművét, ezzel további 16,74 MWp   összesített kapacitással bővítettük portfolióinkat. 
2021. év elején zártuk újabb gazdasági társaság akvizicióját, melynek eredményeként az MVM Zöld Generáció Kft. tulajdonába újabb harmincegy darab naperőmű került, ezek beépített villamosenergia-termelő egységeinek összesített kapacitása 18,366 MWp.  
Erőművekink üzemeltetése állandó helyszíni személyzetet nem igényel, távszabályzási,  irányítási és online monitoring rendszerrel rendelkeznek. Ennek segítségével az összes erőmű fontos műszaki paramétere biztonsággal figyelemmel követhető, dokumentálható.